ODBOJKAŠKI SAVEZ ISTARSKE ŽUPANIJE

U adresaru Odbojkaškog saveza Hrvatske za 1961. navedeno je 13. Odbojkaških podsaveza, u Hrvatskoj: Zagreb, Osijek, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Sisak, Karlovac, Čakovec, Split, Zadar, Varaždin, Šibenik, Rijeka i Pula. U istom adresaru su navedena i 4 Odbojkaška centra u Vinkovcima, Pakracu, Poreču ( DTO Partizan, Pionirska bb - Ivan Šegon) i Rovinju ( DTO Partizan, Pionirski dom - Mladen Žuvela).

Nije pronađena arhivska građa o djelovanju Podsaveza i Centara u vremenu 1960. – 1973. Od 1974. godine klubovi sa područja Istre postaju članovi Odbojkaškog saveza Rijeka, sve do sredine 1995.godine i osnivanja istarskog saveza.

ODBOJKAŠKI SAVEZ ISTARSKE ŽUPANIJE UTEMELJEN JE 29. LIPNJA 1995. U PULI.

U vrijeme utemeljenja u Istri je djelovalo 5 odbojkaških klubova. Za prvog predsjednika Saveza izabran je Roland FERENČIĆ iz Pazina a za zamjenika Valter SISCOVICH iz Pule. Pored predsjednika i zamjenika u Izvršni odbor Saveza su izabrani: Slavko POROPAT, Rovinj, Branko ZGRABLIĆ, Poreč, Zlatan LUKIĆ, Veli Vrh, Ivica PULJIZ, Zbor trenera i Stojan PALALIĆ, Zbor sudaca.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Vlado JURIČIĆ, predsjednik, Rajko ĐURKOVIĆ, Pula i Davor ŽUFIĆ, Rovinj, članovi. Za tajnika je izabran Milenko TRIŠOVIĆ. Skupština je usvojila Statut i Poslovnik Saveza, te donijela dvogodišnji Program rada.

DRUGA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 28. RUJNA 1997. U PULI.

U vrijeme održavanja u Savezu je djelovalo 9 klubova, Zbor trenera sa 20 članova i Zbor sudaca sa 25 članova.

Za predsjednika je izabran Valter SISCOVICH iz Pule a za zamjenika Vinko DOJKIĆ iz Poreča. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Darko BAROLIN, Tar, Davor DOMIJANIĆ, Veli Vrh, Branko PETRINČIĆ, Marčana, Ivica PULJIZ, Zbor trenera i Slavko POROPAT, Zbor sudaca

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Vlado JURIČIĆ, predsjednik iz Pule Marija KUSANOVIĆ, Rovinj i Enco VITASOVIĆ, Pula, članovi. Za tajnika Saveza ponovo je izabran Milenko TRIŠOVIĆ. Skupština je usvojila izmjene i dopune Statuta Saveza usaglašene sa Zakonom o sportu i Program rada za vrijeme, 1997 – 2001. godina.

TREĆA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 20. LIPNJA 2001. U PULI.

Za održavanja u Savezu je djelovalo 12 klubova, Zbor trenera sa 30 članova i Udruga sudaca sa 34 člana.

Za predsjednika je izabran Vlado JURIČIĆ iz Pule a za zamjenika Darko BAROLIN iz Tara. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Klaudio POROPAT, Rovinj, Milan SOLDATIĆ, Pula, Edi BOŽIĆ, Buje, Roland FERENČIĆ, Udruga sudaca i Ivica PULJIZ, Zbor trenera.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Elvis RADOLOVIĆ, predsjednik iz Marčane, Lara ROVIS, Pula i Davor MIŠKULIN, Sveti Lovreč, članovi. Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza, dodijelila nagrade i priznanja klubovima, zaslužnim odbojkaškim djelatnicima. i usvojila Program rada Saveza za 2001 – 2005. godine.

ČETVRTA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 29. LIPNJA 2005. U PULI.

Za održavanja u Savezu je djelovalo 15 klubova, Udruga sudaca sa 45 članova i Zbor trenera sa 30 članova.

Za predsjednika je izabran Klaudio POROPAT iz Rovinja a za njegova zamjenika Lara ROVIS iz Pule. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Darko BAROLIN, Tar, Branko ZGRABLIĆ, Sveti Lovreč, Daniele MANZIN, Vodnjan, Ivica PULJIZ, Zbor trenera i Roland FERENČIĆ, Udruga sudaca.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Elvis JURIĆ, predsjednik iz Pazina, Jutta IKAČ, Novigrad i Saša ARSIĆ, Pula, članovi. Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza i Program rada za mandatno razdoblje 2005 – 2009. godine.

Obilježavajući 10 godina djelovanja Saveza Skupština je dodijelila priznanja klubovima za uspješan rad i pojedincima za svoju angažiranost. Posebne su zahvalnice dobili svi predsjednici od osnivanja Saveza, Roland Ferenčić, Valter Siscovich, Vlado Juričić, Savez sportova Istarske županije i Sport.redakcija Glasa Istre.

PETA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 16. PROSINCA 2009. U PULI.

Za održavanja u Savezu je djelovalo 17 klubova, Udruga sudaca sa 45 članova i Zbor trenera sa 35 članova.

Za predsjednika je ponovo izabran Klaudio POROPAT iz Rovinja a za njegova zamjenika Raul TERLEVIĆ iz Pule. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Daniele MANZIN, Vodnjan, Teuta SAUKO, Poreč, Ivica PULJIZ, Marčana, Elvis JURIĆ, Zbor trenera i Roland FERENČIĆ, Udruga sudaca.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Darko BAROLIN, predsjednik iz Tara, Silvija GULJAŠ, Bale i Tatjana TOMOVIĆ, Novigrad, članice. Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza i Program rada za mandatno razdoblje 2009. – 2013. godine.

ŠESTA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 26. OŽUJKA 2014. U PULI.

U Savezu djeluje 18 ženskih i 2 muška kluba sa 757 aktivnih članova. Provode se natjecanja za seniorske, juniorske, kadetske, mlađe kadetske, najmlađe kadetske i mini odbojkaške uzraste. U razdoblju između dviju izbornih Skupština klubovi Saveza su osvojili dva Hrvatska odbojkaška Kupa a mlađi uzrasti 16 medalja na Završnicama prvenstva Hrvatske. Trenerska Udruga je narasla na 50 članova a sudačka ima 46 članova.

Za predsjednika Saveza, po treći puta, je izabran Klaudio POROPAT iz Rovinja, za njegova zamjenika Ivica PULJIZ iz Marčane. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Teuta SAUKO, Poreč, Elvis JURIĆ, Pazin i Daniele MANZIN, Vodnjan.

Za članove Nadzornog odbora Saveza izabrani su: Darko BAROLIN, predsjednik iz Tara, Silvija GULJAŠ iz Bala i Tatjana TOMOVIĆ iz Novigrada, članice. Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza, 2009.-2013. godine i Program rada Saveza 2014.-2017. godine.

SEDMA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 25.TRAVNJA 2018. U PULI.

U Savezu djeluje 21 klub (18.ženskih, 3 muška) sa 1.174 aktivnih članova. Provode se natjecanja za juniorsko, kadetsko, mlađe kadetsko prvenstvo i natjecanja za djevojčice-dječake u odbojci i mini odbojci.

U razdoblju između dviju izbornih Skupština članice OK Poreč su osvojio naslov seniorskih prvakinja Hrvatske a mlađi uzrasti klubova Saveza, 17 medalja na Završnicama prvenstva Hrvatske. Zbor trenera Saveza ima 44 aktivna člana a Udruga sudaca 28 članova.

Za predsjednika Saveza, po četvrti puta, izabran je Klaudio POROPAT iz Rovinja, za njegova zamjenika Ivica PULJIZ iz Marčane. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Iva Olujić, Novigrad, Elvis JURIĆ, Pazin i Daniele MANZIN, Vodnjan.

Za članove Nadzornog odbora Saveza izabrani su: Darko BAROLIN, predsjednik iz Tara, Silvija GULJAŠ iz Bala i Emina Zahirović iz Poreča, članice. Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza, 2014.-2018. godine i Program rada Saveza 2018.-2022. godine.

OSMA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA ODRŽANA JE 29. LIPNJA 2022. U PULI.

U Savezu djeluje 21 klub ( 18.ženskih, 3 muška ) sa 972 aktivnih članova. Provode se natjecanja za juniorsko, kadetsko, mlađe kadetsko prvenstvo i natjecanja za djevojčice-dječake u odbojci i mini odbojci.

U razdoblju između dviju izbornih Skupština članice OK VELI VRH iz Pule izborile su status SUPERLIGAŠICA a OK UMAG, osvajanjem 1.mjesta u I.B HL status prvoligašica, što su najveći – povijesni uspjesi ta dva kluba. Status prvoligašica stekle su i odbojkašice OK PULA, za sezonu 2022. – 23. OK ROVINJ ( muškarci ) su stalni članovi SUPER LIGE. U proteklom razdoblju za Hrvatske mlade reprezentacije nastupilo je 12 igračica i 6 igrača.

U spomen na prvo odbojkaško prvenstvo, koje je održano u Puli 20. i 27. svibnja 1934. godine i rezultatima istarskih klubova u SRH ( 1945. – 1992. ) i samostalnoj RH 1992. – 2015. Izvršni odbora Saveza je 2019. godine tiskao Monografiju Istarske odbojke pod nazivom ODBOJKA – POGLED UNATRAG, 1945. – 2015. ( 70 godina ). Monografiju je priredio tajnik Saveza Milenko Trišović.

Zbor trenera Saveza je narastao na 47 aktivna članova a Udruga sudaca ima najmanji broj članova (25 ) od osnivanja.

Za predsjednika Saveza, po peti puta, izabran je Klaudio POROPAT iz Rovinja, za njegova zamjenika Ivica PULJIZ iz Marčane. Za ostale članove Izvršnog odbora izabrani su: Iva Olujić, Novigrad, Elvis JURIĆ, Pazin i Daniele MANZIN, Vodnjan. Za članove Nadzornog odbora Saveza izabrani su: Aldo KRELJA, predsjednik iz Rovinja, Silvija GULJAŠ iz Bala i Sabina Renko ILIĆ iz Umaga, članice.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu Saveza, 2018.-22. i Program rada Saveza 2022.-2026.

Image